Eskişehir'de 48 Saat

Eskişehir, renklerin şehri bence başınızı çevirdiğiniz her yerde rengarenk bir yapı görmeniz mümkün. Eskişehir, minik otobüs ve tramvaylarıyla, birbirinden hoş köprüleriyle her şeyden önemlisi insanların hayvanseverliğiyle beni öyle etkiledi ki aklıma Goethe’nin şu sözü geldi: “Bir semtin sokak hayvanları sizden kaçmıyorsa orada yaşayın; çünkü komşularınız güzel insanlardır.” Keşke her şehir bu kadar duyarlı olsa demeden edemedim.
Eskişehir için gezilmesi en kolay şehir desem hata etmiş olmam sanırım. Bakmayın 48 saat dediğime daha kısa sürede gezilir Eskişehir ama ben uzatmak istedim gezimi o yüzden iki gün sürdü. Eskişehir, konumu sebebiyle ulaşım açısından hiçbir zorluk çekilmeyecek bir şehir. Ben Konya’dan hızlı trenle 1 saat 45 dakikada ulaştım Eskişehir’e. Eğer özel olarak tek başınıza seyahat edecekseniz ilk olarak yapacağınız şey şehir içi ulaşımda kullanacağınız Esbilet’i satın almak olsun. Espark Alışveriş Merkezi civarındaki minik büfelerden bulabilirsiniz. Tek kullanımlık kart fiyatı 3.5₺. Tur şirketiyle gittiyseniz -ki bence kesinlikle bir tur şirketiyle gitmelisiniz- zaten bunlara ihtiyacınız olmayacak, tur otobüsüyle rahatça gideceğiniz yerlere ulaşırsınız.
Biletinizi aldıktan sonra Haller Gençlik Merkezi’ne geçebilirsiniz. Bu bina önceden “Yaş Meyve Sebze Hali”ymiş. Tarihî öneminden dolayı restore edilmiş ve günümüzde kafelerin, hediyelik eşya dükkânlarının, büfelerin ve hatta bir de nikâh salonunun bulunduğu oldukça güzel ışıklarla donatılan bir yer haline gelmiş. Açıkça söylemek gerekirse meyve sebze halinin bu hâle gelebileceği hiç aklıma gelmezdi.
Haller Gençlik Merkezi
Porsuk Çayı ve Adalar
Daha sonra Porsuk Çayı ve Adalar bölgesini gezebilirsiniz. Porsuk Çay’ında Esbot’a veya gondola binerek kendinizi Venedik’teymiş gibi hissedebilirsiniz. Bölgeyi gezerken birbirinden güzel köprüleri görünce heyecanla acaba bir sonraki köprü hangi renk diye hızlı adımlarla ilerlerken bir de bakmışsınız saatler geçmiş ve siz hala yürümeye devam ediyorsunuz. Köprüleriyle meşhur bir şehir, Eskişehir.
Bu arada tren garının hemen yakınında TCDD Müzesi ve Devrim Arabası var buraları da seyahat rotanıza eklemelisiniz. Benim için ilk gün böyleydi konaklama için otele geçtim ve ertesi gün sabah erkenden uyanıp, kahvaltıdan sonra şehrin geri kalanını gezmeye başladım. Espark Alışveriş Merkezi önündeki duraktan Otogar yönüne giden tramvaya bindikten sonra Atatürk Lisesi durağında inerseniz Odunpazarı’na ulaşmış olursunuz. Burada Odunpazarı Evleri’nden başlayabilirsiniz gezinize. Sonrasında ise Balmumu Heykel Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’yle devam edip biraz yukarıda Abacı Konaklarını gezdikten sonra oradan Atlıhan El Sanatları Çarşısı’ndan birbirinden güzel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Odunpazarı Evleri
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ne biraz fazla vakit ayırsanız iyi edersiniz. Her biri ayrı güzel olan bir sürü sanat eseri sizi oldukça etkileyecektir eminim. Balmumu Heykel Müzesi giriş ücretleri tam 14₺ öğrenci 7₺. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi giriş ücretleri ise tam 7₺ öğrenci 4₺.
Cam Sanatları Müzesi
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Kurşunlu Camii ve Külliyesi 16. yüzyılda Osmanlı döneminde vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından mimarbaşı Acem Ali’ye inşa ettirilmiş. Caminin bu ismi almasının sebebi ise kubbesinin kurşunla kaplı olmasıymış. Külliye; cami, medrese, şadırvan, talimhane, aşevi, imaret, harem, kervansaray ve Mevlevî şeyhlerine ait türbe gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlerin bir kısmı günümüzde kütüphane ve müze olarak kullanılıyor.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Osman Yaşar TANAÇAN Fotoğraf Galerisi
2017 yılı Haziran ayında açılan Osman Yaşar TANAÇAN Fotoğraf Galerisi de burada yer alıyor. Fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar TANAÇAN, Eskişehir Belediyesi’ne 372 adet farklı marka ve modeldeki fotoğraf makinesi koleksiyonunu ve fotoğraf arşivini bağışlamış. Fotoğrafa ilgisi olan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir galeri bence. Galerinin girişinde yer alan not dikkatimi çekti ve bir kadın olarak beni mutlu etti. Bu yazıyı okuyan kadınların da mutlu olması için not da yer alan cümleyi paylaşıyorum: “ GALERİMİZDE KADINLARIMIZA YÖNELİK POZİTİF AYRIMCILIK ANLAYIŞIMIZ SEBEBİ İLE İNDİRİMLİ ÜCRET TARİFESİ UYGULANMAKTADIR.”
Çi Börek
Yemek için ise istemediğiniz kadar börek evi bulabilirsiniz. Malum Eskişehir’in meşhur yiyeceği Çibörek. Bir de Balaban köfte varmış ben onu tercih ettim güzeldi. Eğer değişik lezzetlere açık biri değilseniz işiniz biraz zor çünkü yemek kültürü adeta Çibörek üzerine kurulmuş. Ama biraz araştırırsanız sayılı da olsa birkaç seçenek bulabilirsiniz.
Sazova Parkına gidebilmek için 17 ve 11 numaralı otobüslere binebilirsiniz 35-40 dakika sürüyor yol. Merkezden uzak bir bölgede geniş bir alanı kaplıyor bu park. İçerisinde Masal Şatosu, Müze Gemi, Amfi Tiyatro, Esminyatürk, Hayvanat Bahçesi, Sualtı Dünyası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi gibi birçok alanı bulunduran Sazova Park’ı, çocukların olduğu kadar büyüklerinde keyifle vakit geçirdiği bir yer.
Sazova Parkı
Şatonun içi de dışı kadar güzel. Masal Şatosu giriş ücreti tam:5₺ öğrenci:4₺. Esminyatürk giriş ücreti tam:3₺ öğrenci:1.5₺. Küçük bir alanda bulunan Esminyatürk’te de Türkiye’den, Özbekistan’dan, Hindistan’dan birçok güzel eser var ama sayı olarak az geldi bana. Ben Konya’da daha çok eserin bulunduğu minyatür parkı gördüğüm için bana pek de tatmin edici gelmedi ama gezip gördüğünüzde bir şey kaybetmezsiniz.
Buradan sonra merkeze dönebilmek için önce Odunpazarı’na giden otobüse binip, Odunpazarı’nda indikten sonra Espark yönüne giden tramvaya binip Espark durağında indikten sonra tren garına ulaşabilirsiniz. Bu arada Google haritaları kullanarak istediğiniz her yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Her seyahat bir tecrübedir ve birçok şey öğreniriz. Ben de bu seyahatten birçok şey öğrendim ama özetle söylemek gerekirse, eğer siz de benim gibi “Eskişehir küçük bir şehir birçok noktaya yürüyerek bile ulaşabilirim gezmesi rahat ve kolay olur.” diye düşünenlerdenseniz bilmeniz gerekir ki bu şekilde çok daha yorucu ve biraz masraflı olacaktır. Bunun yerine daha ekonomik bir şekilde tur şirketleriyle gezebilirsiniz. Ama yine de “Ben kendim gezip deneyimlemek istiyorum, şehri daha yakından tanımak istiyorum” diyorsanız sizin için elimden geldiğince şehir hakkında bilgi vermeye çalıştım umarım faydalı olmuştur. Keyifli seyahatler