İstanbul’un 3 Güzeli: Şile, Ağva, Adalar
İstanbul’un yorucu hayatından kaçıp dinlenmek isteyenler fırsatını bulur bulmaz Şile, Ağva veya Adalar’a gidiyorlar. Tahrip edilmemiş doğası ve büyüleyici sahilleriyle Şile, İstanbul’un en gözde yerleri arasında bulunuyor. Şile’ye bağlı olan Ağva, Yeşilçay ve Göksu derelerinin arasında buluyor. Ayrıca son yıllarda Ağva’nın vaat ettiği cennet keşfedilince dünyanın birçok yerinden turistler akın ediyor. Adalar ise İstanbul’da olmasına rağmen gürültüden ve şehrin keşmekeşliğinden tamamen uzak, insanı huzurla dolduran bir yapıya sahip.
Şile’de Gezilecek Yerler
Birbirinden farklı doğal güzelliklerinin yanında tarihsel açıdan da önemli bir merkez olan Şile, Cilalı Taş Devri’nden beri insanlara ev sahipliği yapıyor. Her mevsim farklı özelliklere sahip olduğu için ne zaman giderseniz gidin gezecek yer konusunda sıkıntı çekmeyeceğinize emin olabilirsiniz.
Şile Kalesi: Cenevizliler tarafından inşa edilen ve daha sonra Osmanlı tarafından da kullanılan Şile Kalesi, Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinir. Savaş zamanında denizden gelebilecek tehlikeleri gözetlemek amacıyla yaptırılır.
Şile Feneri: Türkiye’nin en geniş gövdeli feneri olan Şile Feneri aynı zamanda dünyanın da ikinci büyük feneri olma özelliğine sahip. Şu anda müze olarak faaliyet gösteren fener I. Abdülmecit tarafından inşa ettirilir.
Akçakese Köyü: Şile’nin biraz uzağında kalan köy sakin denizi sayesinde her yıl pek çok tatilciyi ağırlıyor. Kumsalında bulunan altın tozu sayesinde gündüzleri göz alıcı bir parlaklığa sahip olduğunu da belirtmekte fayda var.
Yapılacak Aktiviteler
Küçük bir yer olmasına rağmen Şile’de uluslararası festivallerden tutun da gece hayatına kadar birçok alandaki etkinliklere şahit olabilirsiniz.
- Kasım ayında düzenlenen ve başka bir yerde göremeyeceğiniz Tohum Takas Şenliği’ne mutlaka katılmaya çalışın.
- Üç gün boyunca süren ve dünyanın her köşesinden insanların geldiği Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, birçok kültürün dansının ve el işi çalışmalarının sergilendiği muhteşem bir etkinlik.
- Şile’deki mekanlardan herhangi birinde sevdiklerinizle beraber manzaraya karşı güzel bir akşam yemeği tecrübesi yaşayabileceğiniz de aklınızda bulunsun.
Ağva’da Gezilecek Yerler
Yaz aylarında nüfusun beş katına çıktığını belirtirsek Ağva’nın nasıl vazgeçilmez bir yer olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. Ağva, ziyaretçilerine sunduğu görsel ve tarihsel mekanlarıyla gezginlerin birkaç gün kalmayı tercih ettiği büyüleyici bir kasaba.
Hacıllı Köyü: 11 Göller Vadisi’nin, Ballıkayalar ve Gürlek mağaralarının burada bulunması köyün pek çok turist çekmesine sebep oluyor. Bu mağaraların çok eski zamanlarda hapis olarak kullanıldığı söylenir.
Kilimli Koyu: Karadeniz’in bir parçası olmasına rağmen son derece sakin bir denizi bulunuyor. Bu sayede denize girmek isteyenler hiçbir tehlike istemiyorlarsa Kilimli Koyu’nu tercih edebilirler.
Kadırga Koyu: Hiçbir yapay müdahale olmadan, tamamen doğal bir yapıya sahip Kadırga Koyu, görenleri hayrete düşürüyor. Bunun nedeni ise koyun etrafını çevreleyen kayaların şekilleri. Aynı zamanda bu koy tam bir amfi tiyatro özelliğine de sahip.
Yapılacak Aktiviteler
İlkbahar ve sonbahar aylarına Ağva’yı tercih etmenizde fayda var çünkü genelde o zamanlarda denize girip doğayı keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz.
- Derelerde deniz bisikleti ve kano kullanarak birçok fotoğraf çekebilirsiniz.
- Geziniz sırasında bol bol yaban çiçeği toplayabilirsiniz çünkü bu yaban çiçekleri Ağva’nın bağlı olduğu Şile’ye ismini vermişler.
- Kilimli ve Kadırga koylarının eşsiz doğasını göz önünde bulundurursak piknik çantanız kesinlikle yanınızda bulunsun.
Adalar’da Gezilecek Yerler
Bünyesinde yüz yıllık köşkler, kiliseler ve çam ormanları barındıran Adalar’da unutulmaz bir gün geçirmek için tek yapmanız gereken vapura binip bir saatlik bir deniz yolculuğuna çıkmak. Aslına gidebileceğiniz birçok ada bulunuyor ama en bilinen ve en çok tercih edilen adalar arasında Büyükada ve Heybeliada bulunuyor.
Aya Yorgi Kilisesi: Büyükada’da ilk uğrak noktanız 1751 yılında yapılan Aya Yorgi Kilisesi olmalı. Hristiyan aleminin Türkiye’deki iki hac noktalarından biri olan Aya Yorgi Kilisesi’ne gittiğinizde manevi ortam ve etrafındaki manzara size güzel hissettirecek.
Adalar Müzesi: Eski helikopter hangarının müzeye çevrildiği yapıda fotoğraf ve belgeseller, Osmanlı dönemine ait arşiv ve belgeler gibi birçok eser sergileniyor.
Heybeliada Deniz Lisesi: Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa tarafından kurulan Mühendishane-i Bahr-ı Hümayun yani Heybeliada Deniz Lisesi, adaya gelirken ilk dikkatinizi çeken yapı olacak. Askeri liseler kapatıldıktan sonra eğitim sona erdi fakat ziyaret etmek isteyenler için hala açık.
Yapılacak Aktiviteler
Adalar’a her zaman gitme fırsatınız olmayabilir bunun için her anı iyi değerlendirmek gerekiyor. Adaya indikten sonra yapılacak aktiviteleri güzelce sıralayalım.
- Adaya gelince ilk olarak sahildeki çay bahçelerinde simit ve çayla güzel bir kahvaltı yaparak güne başlayın.
- Motorlu taşıtlar Adalar’a giremediği için her ziyaretçinin yaptığı gibi bir bisiklet kiralarsanız her yere yürümek zorunda kalmazsınız. Bisikletlerle gezilecek yerleri uzun uzun gezin.
- Yorulduğunuzda etrafta bulunan piknik alanlarının birinde biraz soluklanabilirsiniz ya da yorgunluğunuzu plajlarda denize girerek atmayı da tercih edebilirsiniz.
- Denizin ortasında bir adaya gelip de taptaze balıkların tadına bakmadan dönerseniz çok pişman olacağınızdan emin olun.